fbpx

Kell egy lista – kelengyelista megfűszerezve

Első babánkat várva férjemmel lelkesen mentünk el beszerezni a szükséges baba-mama holmikat! Emlékszem – barátunktól kapott- kelengyelistával mentünk a nagy vásárlásra! Voltak rajta már akkor is számomra felesleges és fura dolgok, no meg olyanok, amiből körülbelül százféle van! Így azt mondhatom, hogy nem sok segítséggel indultunk útra.

Most négy gyermek után és még talán friss élményekkel és emlékekkel, megpróbáltam nektek összeszedni és részletezni, hogy ÉN miből mit vettem, melyik márka vált be. Mi az, amit ÉN feleslegesnek tartottam, és nem vettem meg, és nem is hiányzott, vagy végül mégiscsak kellett és férjem rohant el beszerezni!

 • RUHÁZAT A BABÁNAK

Ebből a minimális mennyiséget vásároltam meg előre, hiszen fogalmunk sem volt mekkora méret kell majd. Bennem volt a félsz, hogy mi van, ha előbb érkezik a baba, és mire például az 56-os ruhát rá tudom adni, arra már más évszak lesz! Meg érdemes többféle típust, márkát kipróbálni! No meg a kölcsön kapott babaruhák nagy kincs, mert legtöbb esetben szép állapotban vannak.

No, de mik is azok az alap darabok, amiket egy babára adunk?

BODY – az átlapolós bodyk a leginkább „baba –mama barátabb” darabok, hiszen nem kell áthúzni a csöppség fején. Én imádtam ezeket! Patent ide vagy oda, de kell! Vannak a szuper vállnál nyitottabb body típusok, de nekem ezek közül mind kinyúlott és így kisbabám fél mellkasa kiállt! A lába között pedig a legjobb a HÁROM patentos vagy olyan KÉT patentos, amin azok nincsenek túl közel egymáshoz. Ugyanis nálunk, ha már kicsit több pisi van a pelusban, akkor az alul szűkfajta bodyk ide-oda csúszkálva és bevágva úgy állnak a babán, mint egy tanga!

RUGDALÓZÓ – Számomra három fontos szempont volt:

 1. Lába között – a gyors tisztába tevésre gondolva- legyenek patentok.
 2. Ujjatlan rugdalózó legyen, mert sokkal egyszerűbb egy bodyra ráadni és valahogy úgy éreztem, hogy azokat tovább ki tudtok használni. Ha hűvösebb idő volt, arra ráadtam még egy kabátkát.
 3. Lábfejes legyen! Mert kétféle baba zokni létezik, az egyik hiper-szuper szoros és két napig látszik a baba lábán a szívecske mintázata és vannak azok a zoknik, amiket meg pillanat alatt lerúg magáról a legkisebb csöppség is!

SAPKA- ha napsütéses idő van, azért kell, ha hűvös van, akkor meg azért! Én a kötőseket szerettem, azok azért úgy maradtak a gyerekek fején, ahogy én rájuk adtam! 🙂

RUHAPELENKA- Hú, ebből mennyi-de mennyi volt, főleg az ikrek idejében! Használtam egyet a pelenkázó komód szivacsán tisztába tevéskor, egyet a szoptatáshoz, volt egy a kiságyban, egy a babakocsiban a baba feje alatt és egy mindig a pelenkázó táskában! Vannak cuki mintásak, de a fehéret nem kellett sajnálnom, beáztatni a domestosos vízbe! Szóval az elején, amikor jól megszínezi a kaki vagy a büfi, akkor én csakis fehéreket ajánlok használni!

KISKABÁT- lehet patentmániás vagyok?! Szerintem a jó kabátnak bő az ujja és gomb helyett  cipzár vagy patent rajta. A kis csöppség kezét könnyebb egy bő-fazonú száron áthúzni, a gombolás eléggé időigényes!

 • BABASZOBA ÉS EGYÉB FELSZERELÉSEK

BABAKOCSI- egyszerűen el lehet veszni a babakocsi kínálat rengetegében, nem igaz?! Szerencsére a legtöbb boltban ki tudjuk próbálni ezeket és némi tanácsot is adnak! Szerintem a legfontosabb funkciók: bolygósítható kerekek, könnyű váz, állítható tolókar, nagy csomagtér, mosható/kivehető belső huzat. A 3in1 babakocsi vásárlással jól járunk. Praktikus, ha az autós hordozót rá tudjuk rakni a vázra, bár én rettentő ritkán használtam ezt. Úgy éreztem, hogy hosszabb időt eltölteni a babámnak mózesben, vízszintes helyzetben a legkényelmesebb és legegészségesebb!

Ikreket a babakocsiban volt a legegyszerűbb elaltatni, így ők sok időt töltöttek a mózesben. Férjem a többlépcsős teraszunkhoz rámpát készített, és a fiúk sokszor a teraszajtón betolva, a házban folytathatták a szunyókálást. Az ikerkocsinak külön parkolóhelyet kellett biztosítanunk a nappaliban! És a mózest a vázról leemelve akár a szobájukba is becipeltem őket, ha a nappaliban „élet” volt.

Aztán amikor már ülni tudtak a gyerekek, jöhetett a sportülés, amiből még izgalmasabb volt a világ!

Most így visszagondolva, elképzelni nem tudom, milyen lett volna, ha a gyermekeim nem szeretik a babakocsit! A legkézenfekvőbb volt: altatáshoz, sétához, boltba járáshoz, csípőízületi gyulladáskor az ovis lányomnak, testvérfellépővel a nagytesónak, vagy éppen csak belerakni egy kis időre a gyereket, ha valami dolgom volt például a kertben és őt biztonságban akartam tudni!

KISÁGY ÉS MATRAC- 120*60 vagy 140*70 cm-eset tudunk venni legtöbb helyen. Mi az utóbbit vettük, de olyan hatalmas, alig találtuk meg benne az újszülött babánkat! Egy előnye van, hogy át lehet alakítani ággyá! Viszont mai napig bosszant a matracra a huzat felcibálása, mert azt csak úgy lehet! Tök jól eladják a boltban, hogy mindkét méretű matracra jó! A frászt, legalábbis amit én vettem, az egyáltalán nem jó erre a méretre! Szóval figyeljetek oda, milyet vesztek! Kell-e valami vízálló lepedő? Mi két időszakban használtuk. Amikor olyannyira folyt a fiúk nyála, hogy egyszer csak azt vettem észre, hogy penészes a matrac! Rögtön lecseréltük és a puha pamut lepedő alá betettünk egy számomra nagyon barátságtalan anyagú gumis lepedőt. De hát kellett! A másik időszak pedig a pelusról való leszoktatás, ha még abban az ágyban van ebben a korban a baba.

KÓKUSZMATRAC– mi maradtunk a hagyományos szivacs matracnál, mert úgy tapasztaltuk, hogy jobban alszik rajta a baba. A kókuszmatrac kemény, a rosszabb minőségűek bökősek is és zörögnek.

PELENKÁZÓ KOMÓD– ágyon, mosógépen vagy éppen a földön is tisztába lehet tenni a babát (utóbbi a legbiztonságosabb egyébként). Testünknek azonban a legkényelmesebb, ha azt egy komódon tesszük!

SZOPTATÓS SZÉK – külön erre a célra nem vásároltunk bútordarabot! A nappali ülőgarnitúrájának egyszemélyes fotelje tökéletes volt számomra, így ez került be a gyerekszobába a szoptatás időszakára. Széles és puha karfája volt. Egy közepes párnát tettem a karom alá, egyet pedig az ölembe, így szoptattam én!

SZENNYES TARTÓ – biztos van, aki elítél és nem ért, de én nem igazán mostam külön a gyerekek holmiját! Természetesen „MondjukÚgyHogy” melós és koszosabb nadrágok mellé nem dobtam be a mosógépbe a bodykat, de például ingekkel, fehérneműkkel, pólókkal nyugodt szívvel mostam együtt.

ÁGYNEMŰ HUZAT – A mintás takarók a legjobbak, cuki és nem kell külön huzatolással bajlódni!

Sokan vesznek alap dolgokból több szettet, mert ha valami baj éri, legyen váltás! Mi az évek alatt és a négy gyereknek köszönhetően inkább beruháztunk egy szárítógépbe, ő a legjobb barátnőm évek óta, bocs lányok! 🙂 Szóval, a legtöbb alap dologból egy van nálunk és gyors programon, rövid időn belül újra használatképes minden! De ha nincsen szárítógép, akkor nyáron a napon, télen a radiátoron nagyon hamar megszáradnak ezek a babatakarók, szerencsére! Minél több ruhadarabunk van, annál több hely kell és annál több gondunk van vele – ez az én meglátásom!

HÁLÓZSÁK – Ez egy nagyon jó találmány! Amire figyeltem: pamut legyen, ne patentos, hanem cipzáras, mert éjjel a sok patentot párosítani nem jó móka! Ebből is ujjatlan fazonút preferáltam.

CSECSEMŐ MÉRLEG – megnyugtatásként jó dolog, ha van az első hónapokban! Ha nem akarsz időt szánni majd az eladására, akkor jobb, ha bérelsz egyet három vagy hat hónapra. Nem nagy összeg!

BÉBIŐR – amikor ezt használtuk, nyugodtan kimehettem a kertbe tenni-venni. De volt olyan alkalom is, amikor a szomszédba mentem át kis időre! Szóval, ha az a típus vagy, aki kimeri tenni a lábát a házból, miközben alszik a babád, akkor érdemes vásárolni egyet! A legtutibbak már nadrágra csíptethetőek. Léteznek telefonos applikációk is, persze ekkor be kell tenni valamely wifi-s okos-eszközt a babaszobába, de erről én hallani sem akartam. Egyszer azért kipróbáltuk egy ”utcabuli” alkalmával, de nem is működött valami jól. Azóta lehet, hogy fejlődtek.

LÉGZÉSFIGYELŐ – ez inkább megkeserítette a mi életünket! Első babánk úgy befeküdt a kiságy sarkába, hogy ott már nem érzékelte a készülék a levegővételt. Aztán rengetegszer kivettük a gyereket és elfelejtettük kikapcsolni és csak sípolt-sípolt! Aztán az ikreknek vettem használtan, annak meg valami baja volt és állandóan bejelzett. Vagy amikor az ikrek közül az egyik felkelt, szépen halkan kihoztuk a szobából, de abban a pillanatban, mint az őrültek rohantunk is vissza kikapcsolni a h­**e készüléket! Volt, használtuk, de szidtuk sokat azt a kütyüt! Mindezektől függetlenül jó, ha van. (Mellékesen azért megjegyzem, ez a készülék nagyon jól jöhet, ha babád már kimászik a kiságyból! Hiszen rögtön jelez, ha elhagyta a fedélzetet a kis rosszcsont! )

LÁZMÉRŐ – külön a babának? Inkább fertőtlenítettem a miénket és úgy használtam a baba popsijába! Vagy fordítva. 🙂

ORRSZÍVÓ – orrszívó porszívó a tuti, és nem is drága, könnyen tisztítható. Kevés gyerek szereti, mert eleve hangos a porszívó, de jól kitisztítja a kis orrocskákat! A legtöbb bababoltban és patikában, sőt már drogériákban is kapható, így szerintem előre beszerezni felesleges!

PÁRÁSÍTÓ – hát, ezzel kicsit szkeptikus vagyok! A fűtés szezonban rendkívül figyelek arra, hogy napi kétszer legyen nagy szellőztetés, ne legyen 21 foknál magasabb a hőmérséklet-kivéve a fürdetés időszakát. Ha nagyon száraz a levegő, mi vizes törölközőt terítünk a radiátorra.

JÁTSZÓSZŐNYEG – mi ezt a babák három hónapos kora körül vettük elő. Legyen színes, mintás, zörögjön és a legjobb, ha mosógépben mosható.

PELENKATARTÓ VÖDÖR – na, ezt is elég jól kihasználtuk, viszonylag jól bent tartotta a szagot és ennek köszönhetően nem kellett minden egyes pelussal kifutkározni a nagy kukához! Igaz, a belevaló zacskó nem olcsó, de meg lehet oldani hagyományos kukás zsákkal is!

SZOPTATÓS PÁRNA – fentebb írtam, hogy én két párnával oldottam meg. Nem hiányzott ez a cucc. Ajánlották már a babavárás idejére is, hogy milyen jó vele aludni! Én előszedtem egy nagypárnát és az volt az utolsó hetekben az “ölelőtársam”! Egyébként éppen fejlesztés és kivitelezés alatt áll egy kisebb és talán jól használható szoptatós párna, hamarosan vásárolható lesz a 4babies oldalon! 😉

CUMISÜVEG- előre beszerezni teljesen felesleges. De ha vásárlás előtt állsz, ajánlom a MAM termékeket, csúcsminőség, szuper designnal és nem utolsósorban hazánkban gyártják!

CUMISÜVEGMOSÓ KEFE – meg kell hagyni egy hosszú kefével kimosni az üvegeket tényleg egyszerűbb, de legtöbb háztartásban baba születése előtt is megvan már ez az eszköz a konyhában!

STERILIZÁLÓ –felesleges, csak pakolni kell és helyet foglal. Én maradtam a hagyományos – tűzön- vízben való kifőzésnél!

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ – négy mellszívó típussal találkoztam életem során. Kézivel, ez nekem egyáltalán nem ment, biztos béna voltam! Aztán kaptam kölcsön Medela Mini-t. Jó szolgálatot tett, csak picit hangos volt és mivel a motorja a szívófejnél van, hosszú ideig használni nem olyan kényelmes. Aztán második babámnál vettem egy Medela Swing kétfázisú készüléket. Na, az csúcs-szuper volt, az árát leszámítva (pedig használtan vettem). Eladtam és nem gondoltam, hogy újra vennem kell majd! Ikrekkel otthon küzdöttem és férjemet küldtem el mellszívót venni. Nem voltunk hajlandóak sok tízezer Ft-ot kiadni egy új Medela Swing készülékért, és így az eladó ajánlásával férjem vett nekem egy Lansinoh kétfázisú elektromos mellszívót, amivel teljes mértékben meg voltam elégedve!

Én egyébként két okból használtam mellszívót! Voltak olyan alkalmak, amikor el kellett mennem itthonról szoptatás ideje alatt, ilyenkor jól jött a hűtőbe bekészített anyatej, amivel anyukám megetette kisbabámat.  Aztán az ikreknél az elején úgy éreztem, hogy lusták szopizni (mivel kaptam cumisüvegből is), és nehogy elapadjon a tej, fejtem, amikor alkalmam volt a négy gyerek mellett!

MELLBIMBÓVÉDŐ KRÉM – Valljuk be, a szoptatás kezdete rettentő fájdalmas és nehéz dolog. Szerencsére hamar belejöttünk babámmal! Mind három alkalommal a szoptatás elején szükségem volt valami krémre. Sajnos elég hamar sebes tud lenni a mellbimbó. Sokféle márka létezik, többet próbáltam (Garmastan, Bepanthen, Lansinoh… Valamelyiket elvileg le sem kell mosni szoptatás előtt. Bár nekem a kórházban azt javasolták, mossam le!) De most így utólag azt gondolom, hogy két dolog szükséges a gyógyuláshoz: anyatejjel ápolni – amit lemosni tuti nem kell – és türelmesen várni. Nekem körülbelül 7-10 nap alatt rendbe jött és utána már öröm volt szoptatni!

MELLBIMBÓVÉDŐ SAPKA – Előre megvenni biztosan nem kell! Szerencsés esetben szépen megtanul a babád szopizni! Én ikreknél próbáltam használni, amikor fél évesen elkezdtek harapni, de sajnos abban is ugyanúgy éreztem a fájdalmat és úgy láttam, hogy ők azzal nehezebben is szopiznak. Így sajnos én nem sokra mentem vele! De ismerek olyan anyukát, aki kezdetektől fogva azzal tudott csak szoptatni!

MELLTARTÓBETÉT – egy kisebb csomaggal érdemes már a kórházba is vinni! Jobb, ha ezt kell cserélni, mint a melltartót! Minden anyuka más típus! Van, akinek egyáltalán nem kell. Van, akinek szoptatás alatt kell az éppen „használaton kívüli” mellhez. Van, akinek hamar el kezd csepegni/folyni két szoptatás között is!

SZOPTATÓS MELLTARTÓ – Ezt a babavárás vége felé érdemes beszerezni! Én mindenképpen ajánlom a próbát! Anno nagyon nehezen találtam olyan típust, ami nem egy extra vékony és szinte teljesen átlátszó anyagból készült! Ha jól emlékszem, a Triumph márka vált be! Vettem egy vékonyabb szivacsos, mondjuk úgy, hogy csinosabb típust is. Sajnos ebben nem olyan kényelmes szoptatni, mert a szivacsot nehéz jól lehajtani és aztán meg ha sokszor lehajtjuk, meg is törik. Úgyhogy még egyszer nem költenék rá pénzt!

LEFEJT TEJHEZ TÁROLÓ DOBOZ, VAGY ZACSKÓ – mindkettőt használtam. Második babámnál sok tejet lefagyasztottam dobozban. Utána azokat a dobozokat használtam kis adag bébiétel vagy friss gyümölcs fagyasztásra. A megmaradt zacskókba úgy szintén tettem el frissen turmixolt barackot, körtét, epret….Szóval jó hasznát lehet venni ezeknek a tárolóknak, ha már nem anyatejre kell!

2. rész.

 • TISZTÁLKODÁS ÉS HIGÉNIA

KÁD ÉS KÁDÁLLVÁNY – Szerintem először át kell gondolni, milyen helyiségben fogjuk a babát fürdetni! Mi eleinte saját szobájában tettük ezt, ott volt minden karnyújtásnyira és itt szükségünk volt az állványra. Aztán Janka kislányom kb. három hónapos korára végre megszerette a fürdést, olyannyira, hogy úszott minden a szobában! Így ezek után a picurka fürdőszobánkban folytatta  a pancsolást, ahol csak a mosógépen volt helye a kádnak! Így állványra nem volt szükség, aztán olyan gyorsan eljött az az idő, amikor már a kiskádat a nagykádba tettük.

VÍZHŐMÉRŐ  –  a legjobb módszer szerintem a „könyök-vízpórba”.

KÖRÖMVÁGÓ OLLÓ  – Én fertőtlenítettem eleinte a saját kisollómat.

HAJKEFE  – imádom, ha kócos a kisbabák haja!

KAPUCNIS FÜRDŐ LEPEDŐ – ezt szerettem használni. Viszont figyelni kell rá, hogy ne valami cuki mini mértet válasszunk, amiből egy hónap múlva már kilóg babánk fél teste!

PELENKA – rengeteg márkát kipróbáltam… az elmúlt hét évben folyamatos nálunk a pelenka használat! Amit tanácsolni tudok: az új márkából a legkisebb csomaggal vegyél először, tesztelésre. (Én találkoztam olyan típussal, aminél alig vártam, hogy elfogyjon, mert annyira nem voltam megelégedve vele.) A legkisebb méretből pedig szintén nem érdemes nagy mennyiséget vásárolni, mert a legtöbb baba elég hamar kinövi azt a pelust! Amíg picik voltak a babáim, Pampers pelenkát használtunk, mert nagyon puhának véltem és sosem irritálta gyermekeim bőrét. Én azt gondolom, hogy a nagy mennyiségű, vulkánként kitörő anyatejes kaki az elején minden peluson áttör, és teljes ruhacserét igényel! 🙂 Én mind a négy gyerekemnél ezt tapasztaltam csecsemőkorban! Aztán vannak a bugyis, könnyen felhúzható pelenkák. Én inkább csak hátrányát láttam, mert nem tartott olyan jól, és ha újat kellett a babára adni, akkor a nadrágot teljesen le kellett vennem róla.

Mellékesen megjegyzem, hogy az ikreknek Liberot használok most.  Allianz Egészségpénztári kártyával vásárolom nekik drogériában, azaz 20%-os kedvezménnyel, hiszen a múlt évben befizetett összeg 20%-át jóváírják és idén újabb egészségpénztárra elszámolható dolgokra elkölthetem.  😉 A gyógyszeren kívül rengeteg dolgoknál használhatjuk, úgyhogy érdemes pénztári tagnak lenni!

POPSIKRÉM, BABAHINTŐPOR, BABAFÜRDETŐ, BABASAMPON, BABAOLAJ, BABATESTÁPOLÓ – ezeket előre megvenni felesleges! Én teljes mértékben meg voltam elégedve a gyógyszertári receptre felírt popsikrémmel, fürdetővel és egyéb dolgokkal! Legtöbb esetben apukák szerzik be, míg anya a kórházban van. Arra emlékszem, hogy alig vártuk, amikor hazaérkeztünk első babánkkal, hogy megérkezzen a védőnő, és elmondja, melyik cucc mire való, hova és mennyit kell kenni belőle! Szerencsére alapos felvilágosítást kaptunk! Egy szuper védőnő nagy kincs, akit a legapróbb és legfurcsább kérdésekkel is bombázhatunk!

TÖRLŐKENDŐ – ebből is rengeteg márka létezik. Szerettem újakat kipróbálni. És idővel rájöttem, hogy súlyra kell választanom közülük. Mert amelyik csomag túl könnyű, abban nincsen olyan sok nedvesség, azaz nem lehet vele olyan könnyen tisztára törölni a kakis popsit! 🙂

 • SZÜLÉSHEZ (KÓRHÁZBA)

IRATOK – Terhességi kiskönyv, apa igazolványa is.

SZŐLŐCUKOR, VÍZ ÉS CSOKI – szóval sok-sok energia. Lehet, hogy egyiket sem kívánjuk vajúdás alatt, de megnyugtató, ha ott van a táskában!

SZÜLÉS UTÁNI BETÉT- sok kórházban adnak, de korlátozott mennyiségben. Én a kórházban töltött napokra ajánlom a betét+eldobható bugyi kombinációt vagy olyan bugyit, ami már betéttel bélelve van. Szerintem az utóbbi nagyon praktikus! Drogériákban egyre nagyobb a választék!

HÁLÓING – sosem voltam hálóinges. De szülés után mégiscsak ez a legjobb ruhadarab, mert nem kell nadrág felhúzással bajlódni, amikor elég nehezen mehet az öltözködés.

HAS LESZORÍTÓ SZÜLÉS UTÁN – Én nem éreztem szükségét.

TÁNYÉR,BÖGRE, EVŐESZKÖZ, SZALVÉTA ÉS KONYHARUHA – szeretem a saját dolgokat!

TÖRÖLKÖZŐ, KÖNTÖS, PAPUCS, INTIM TÖRLŐKENDŐ, TUSFÖRDŐ, MELLBIMBÓKRÉM MELLTARTÓBETÉT, SZOPTATATÓS MELLTARTÓ, WC PAPÍR, PAPÍRZSEBKENDŐ, TELEFONTÖLTŐ.

SAMPON- engem nagyon felfrissített második nap egy hajmosás! Szerencsére készültem HAJSZÁRÍTÓVAL is, mert abban a kórházban, ahol én szültem nem volt.

BABÁNAK RUHÁK – én a kórházi ruhákat adtam babámra. Engem meghittséggel töltött el, amikor hazajövetelkor öltöztettük fel először saját kisruhájába gyermekünket. Szóval én otthon összekészítettem a ruhacsomagot, amit férjem a kórházból való távozás napján hozott be!

Összességében annyit mondanék, hogy érdemes sok dolognak még a terhesség ideje alatt utána nézni, kiválasztani a márkát vagy típust. Aztán, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy szükségünk lesz-e rá, akkor inkább hagyjuk a boltban! Apát majd a megfelelő infókkal elküldjük, hogy megvegye, amikor itt az ideje! 😉

Remélem sok hasznos infóval szolgáltam a listámmal! 😉

Ha nem szeretnél lemaradni további...

 • anya-baba történetekről,
 • szülői tippekről és hasznos tudnivalókról,
 • családi kirándulás tippekről,
 • a babadivat legújabb trendjeiről, akkor

Iratkozz fel hírlevelünkre, és zsebelj be további 10% kedvezményt! ;)

Vásárolj legalább 30.000 Ft  értékben és rendelésedet INGYEN kiszállítjuk!