fbpx

Csak egy pelus az én kukámba, 200 milliárd a világba…!

Mikor a gyermekeimre nézek elgondolkodok: milyen világot hagyunk itt nekik? Mire ők felnőnek, milyen lesz a világ? Látnak valaha havas karácsonyt? Fognak tiszta tengerparton fürödni, vagy ez csak a gazdagok privilégiuma lesz? Lesz ózonréteg, lesznek jégsapkák? Tudok ÉN tenni valamit, hogy ne így legyen?

Elgondolkodtatok már azon, hogy pl. azzal a rengeteg eldobható pelenkával mi lesz? Hova kerül? Egyáltalán mennyi van belőle? Nos, én kicsit utánajártam és megdöbbentett az eredmény!!!

Egy átlagos újszülött baba naponta 6-8 pelenkát használ el, majd ahogy nagyobb lesz, egyre kevesebbet, átlagosan nálunk 3-4 pelus fogyott naponta. Ez azt jelenti, hogy mire elérné a kb. 30 hónapos kort, és bilire csücsül, egy baba kb. 2700 – 3600 db pelenkát használ el. Ez mai magyarországi átlagos kiskereskedelmi árakon számolva kb 300.000 – 350.000 forintjába kerül a szülőknek. Huh… ebbe belegondolni is szörnyű!

De mi történik a pelussal, miután kidobtuk a kukába? Egyáltalán mennyi pelushulladékot „termelünk”?

Magyarországon évente kb. 90.000 baba születik. Ha egy baba kb. 30 hónapos koráig használ pelust, az azt jelenti, hogy egyszerre Magyarországon kb. 225.000 aktív pelushasználó baba él, akik összesen NAPI 675.000 – 900.000 db pelenkát használnak el. Azaz egy év alatt közel 250 – 330 MILLIÓ pelus hulladékot termelünk CSAK MAGYARORSZÁGON!!! ÚRISTEN!

Na és akkor mi a helyzet a világban?

2019-ben a világon ~141 millió baba született. Csak feltételezni tudom, hogy nem minden baba használ eldobható pelenkát, különösen a szegényebb országokban. Vegyük mondjuk úgy, hogy a született babák 40%-ka használ eldobható papírpelust… Az azt jelenti, hogy évente közel 60 millió pelushasználó baba születik, azaz egyszerre 150 millió aktív pelushasználó baba van a Földön, akik napi 450 – 600 millió, azaz évi 164 – 220 milliárd pelust használnak el évente!!!!

Sokan nem tudják, hogy az eldobható „papírpelenkáknak” nem sok közük van a papírhoz, így nem is helyezhető el a szelektív hulladékok közé, mivel nem újrafeldolgozhatóak. Az eldobható pelenkák műanyag és fapép kombinációjából készülnek, vagyis FA és OLAJ kell hozzá. Minden egyes pelenka előállításához 1 csésze nyersolajra van szükség, valamint csak az Egyesült Királyság pelenkatermeléséhez évi 7 millió fát vágnak ki és használnak fel.  (csak Angliából találtam erre adatot)

És mi lesz ezekkel a pelusokkal, miután kidobtuk őket?

Nos, nagyjából semmi! Becslések szerint kb. 600 év alatt bomlik le egy pelus, és mivel a pelus belsejében műanyag pépből készült mikro-golyócskák nyelik el a nedvességet, amik nem igazán bomlanak le. Hőerőműben sem lehet hatékonyan elégetni őket, hiszen tele vannak nedvességgel. Vagyis a pelus csak úgy „van”. És egyre több csak úgy „van”….

Mit mondanak a nagy gyártók?

Majdnem minden nagy gyártónak van „fenntarthatósági riportja”. Ezekben a riportokban a gyártók általában leírják, hogy csökkentik a felhasznált alapanyagokat, és az előállításhoz szükséges energiát. Ezek is fontos lépések, de olyan nyilatkozatot azonban egyelőre nem láttam, hogy legalább keresnék a lehetőségét valamilyen lebomló anyagra való átállásnak.

Szóval milliárdnyi pelusból álló szeméthegyek nőnek évről-évre a bolygón. Ebbe én sem nagyon gondoltam bele, amíg pelenkáztam, de most már nem szeretnék ehhez hozzájárulni!

Van valami megoldás?

Szerencsére van: a „MOSIPELUS”, azaz a mosható pelenka. Érdekelt, hogy mi is ez a mosipelus, így hát utánajártam! Így találkoztam Csillával, aki két gyermeke mellett kis vállalkozást is indított. Csilla mosipelusokat készít, illetve „mosipelus-tanácsadást” végez, valamint előadásokat is tart a témában. Termékei, a B Nappy mosipelusok számomra egyedülállóak, és igen menők, így hát úgy gondoltam, beszélgetek vele egy kicsit…

Csilla, kérlek mutasd be nekünk a mosipelust! Mit tud, miért jó?

A „miért jó” kérdés nyilván elég összetett. Vegyük először szemügyre a környezetvédelmi szempontot. Valószínűleg már mindenkinek ismerősek a környezetvédelem, környezettudatosság, zerowaste stb. szavak, remélhetőleg egyre többen valósítanak is meg belőle valamit a gyakorlatban. Így tehát a modern mosható pelenkát is azoknak az anyukáknak és apukáknak ajánlom, akik szívesen tennének gyermekük jobb jövőjéért!

Továbbá ez a pelenka sokkal egészségesebb is a babának. Mivel a mosipelusok lélegző anyagokból készülnek, nem kell azon aggódnunk, hogy dunsztban van a kisbabánk alfele, mint az eldobhatós pelusoknál. Nem egy cikket találhatsz gyermekorvosok, bőrgyógyászok tollából az interneten, melyekben ők is a mosipelust ajánlják az anyukáknak.

És jó még azért is, mert pénztárcabarát! Megéri az elején beruházni egy mosható pelenka csomagra, mert nemcsak egy babával, hanem később akárhány testvérével is tudod majd használni, de utána még el is tudod adni őket, hiszen nagyon sokan használt pelenkát vásárolnak.

Azt már tudjuk, hogy az eldobható pelenkák kb. 300-350.000 forintjába kerülnek a szülőknek. Ha beruházunk mosipelusra, akkor kb. mennyiből áll meg a baba pelenkázása?

Mint mindenféle terméknél, itt is hatalmas árkülönbségeket lehet találni. Mosipelus vásárláskor fontos szempont a pelus kialakítása és típusa. Valamint nyilván még az ár határozza meg azt, hogy a vásárlók milyen pelusok mellett teszik le a voksukat. Hazai, kézzel készült, minőségi és egyedi mintájú, ráadásul újrahasznosított anyagból készült pelusokat (pl. B Nappy is ilyen) nyilván nem is érdemes összehasonlítani az „Ali”-n rendelhető pelusokkal sem a minőség, sem ebből kifolyólag az ár tekintetében. Tapasztalataim szerint, aki mosipelust használ, anyagilag 3-4-szer jobban jár, mint az eldobható pelenka esetében. Ha pedig majd a második babánál is ugyanezeket használja, akkor a pelenkázásra fordított összegnek máris csak az 1/6-áról vagy 1/8-áról beszélünk. Szóval anyagilag abszolút megéri a mosipelust választani!

Honnan jött az ötlet, hogy mosipelusokat készíts?

Elsőszülött kislányunk 4 hónapos korakor kezdtünk mosizni. Teljesen véletlenül tudtam meg, hogy létezik ilyen megoldás is. Egy csepeli anyuka, aki azóta így már kedves ismerősöm, egy Facebook kommentjében említette meg a mosipelust. Rögtön ráírtam, hogy „Bocsi, mi ez??”, és ő nagyon kedvesen, időt nem sajnálva beavatott a mosizás rejtelmeibe. 😊

Kislányom majdnem 1 éves volt, amikor jött az ötlet: sajátot kellene készíteni. Akkor már 1 éve otthon voltam, és éreztem, hogy valamibe bele kell vágnom. Valahogy mindig is sok mindent csináltam egyszerre… Jó ötletnek tűnt, hogy nem venni fogom a kész pelusokat, hanem én kínálom a saját pelusaimat megvásárlásra.

Nagyon cukik és érdekes anyaguk van! Hogyan és miből készülnek a mosipelusaid?

A legtöbb mosható pelenkánál van valamilyen nedvesség záró anyag, valamint egy vagy több nedvszívó réteg. A vízzáró, tehát ami nem engedi, hogy átázzon a pelus, az általában egy úgynevezett PUL (polyurethane laminated) anyag. A PUL úgy van kialakítva, hogy apró lyukak vannak a textilben – a jó szellőzést elősegítendő. A nedvszívó anyagok pedig nagyon-nagyon sokfélék lehetnek, a természetes anyagoktól kezdve (bambusz, kender, pamut) a mikroszálasokon át egészen a viszkózig…

Mi például újrahasznosított rostokból előállított, kanadai mintás PUL-lal (RecyPUL) dolgozunk. Ez a külső réteg. A nedvszívó betéteket illetően pedig különböző anyagokat használunk: (bio)pamutmolton, kender, zorb (speciális, kimondottan pelenkázáshoz kifejlesztett anyag bambusz és műszál keverékéből), pamutvelúr, bambuszfrottír, bambusz fleece és a többi. A lényeg abban rejlik, hogy jó nedvszívású anyagok legyenek ezek!

Gondolom, ezek az anyagok bababarátak, ugye?

Igen, abszolút. Persze minőségtől is függ, de alapvetően ezek az anyagok kimondottan jók a babáknak, hiszen nem műanyagban van a popójuk, mint az eldobható pelenkánál, hanem szellőző viseletet jelent ez számukra, ami azért nem mindegy. A külső réteg persze, műanyag, de a mikro lyukakat már említettem korábban.

Egyébként meddig lehet egy mosipelust használni? Itt is vannak különböző méretek?

Léteznek egyméretes (ez azt jelenti, hogy elvileg 0-3 éves korig) pelenkák, amelyek a rajtuk található patentok segítségével állíthatók adott méretre. De ugyanúgy, mint az egyéb ruházatnál, léteznek méretezett fajták is (ilyen például a gyapjú pelenka is, de PUL pelenkákból is vannak ilyenek).

Az én pelusaim félig méretállítósak, félig méretezettek. 😊 S, M és L méretű pelusaink vannak, melyeken méretállító patentokat találsz, hogy adott méreten belül a babád alkatához a legtökéletesebb illeszkedéssel tudd beállítani a pelust.

Mire kell figyelnie annak, aki mosipelus beszerzésén gondolkodik? Egyáltalán milyen a JÓ mosipelus?

A mosizásba való belevágás előtti legnagyobb kérdés általában az szokott lenni, hogy „Oké, de mennyi pelenkát vegyek?”. Nem mindegy, hogy mekkora babánál (úgy értem, újszülött vagy már nagyobb gyermek) terveznek mosható pelenkát használni, hiszen ez is befolyásolhatja a pelenkák típusait és a pelenka készlet nagyságát is. Én mindenkinek a sima pelenka külsőt szoktam javasolni, jobban mondva azoknak, akik kezdő mosianyuk és / vagy azoknak, akik újszülöttet szeretnének e módon pelenkázni. Ha csak pisilt a baba, a betétet ki lehet cserélni és már mehet is vissza tisztán a babára. Szóval szerintem ezt a típust lehet a leginkább kihasználni…

Használata közben mire kell figyelni, másképp kell használni, mint egy eldobható pelenkát?

Nagyobb a csomag, ez egyértelmű, bár egy ilyen sima pelus külső mondjuk két betéttel egyáltalán nem „furi”. Inkább szép kerek popót eredményez. 😊😊 Többször rá kell nézni egy ilyen pelusra, hiszen tény, hogy nem bír ki nappal tizen-x órát, mint egy eldobós pelus. De ez megint csak a baba érdekeit szolgálja. Neki az az egészséges, ha nem aszalódik a popója fél napon át egy megdagadt, zselégolyós, műanyag pelusban. Persze nehogy azt gondold, hogy nem lehet olyan betét kombinációkat találni, amelyekkel ne működne a tizen-x óra. 😉 Szóval, a legtöbb mosianyu éjszakára is mosipelust ad a babájára. Az én lányom is 10 órán keresztül van az éjszakai pelusban.

Hogyan kell kezelni a „megáldott” pelusokat, egyszerű a tisztítása?

Vannak kakifogó betétek, amik, ha nem tudnak mindent felfogni, akkor a szennyeződés nagyját még különféle módszerekkel (papírral letörlés, vízzel leveretés stb.) el kell távolítani. Utána mehet a pelus a használt pelusok tárolójába (fedeles ládikó vagy vödör, vízhatlan zsák stb.). Mosás előtt jót tesz egy sima vizes 15 perces öblítő program. Ezután kiválasztasz a mosógépen egy kb. 2 órás, 60 fokos programot. Öblítőt tilos használni a betétekhez, mert túl puhák lesznek, és az öblítő által képződő filmréteg meggátolja a jó nedvszívást. A 60 fok a bacik miatt kell. A külsőket (tehát a pelus nem nedvszívó részeit) elég lenne 40 fokon mosni, akár babaruhákkal együtt. A jellemző szerintem az, hogy az anyukák külön mossák a ruháktól a pelusokat, viszont a pelusok minden részét meg egybe. Vasalni tilos a PUL külsőket (nyilván az anyaga miatt), a belsőket meg egyszerűen felesleges a 60 fokos mosás után.

Neked is két gyermeked van, hogyan tudod összeegyeztetni az anyaságot a „vállalkozósdival”?

Fontos a háttér. Ha az van (és jó), akkor van minden. Ettől függetlenül is sokszor elúszom, nyilván. Egy anya, egy feleség, egy nő igyekszik, próbál, akár erején felül is mindenben jól teljesíteni. De ez lehetetlen. Aztán vannak napok, órák, amikor meg nem is akarok mindent a maximumra vinni. Szóval az egyensúly is fontos. Ne csak kitartóak tudjunk lenni, hanem tanuljunk meg lustálkodni is. Rájöttem, hogy a második sokszor nehezebb, mint az első. Főleg a mai világban. Egyik nap eldöntöd, hogy na, ma aztán tényleg nem dolgozol (és jöhet a házimunka 😊), de azért azt a pár e-mailt csak elolvasod, azt a néhány kérdést csak megválaszolod stb. stb.

Milyen visszajelzéseket kapsz a vásárlóidtól, kérnek tőled pelenkázási tanácsokat is?

Nagyon kedvesek a vásárlóim, sokakkal igen bizalmas kapcsolatot ápolunk. Van, hogy x havonta ráírok egy-egy vásárlómra, hogy megkérdezzem, mi újság velük, na meg a pelusokkal… 😊 Vannak, még többen, akik maguktól írnak. Nagyon szívesen segítek mindig mindenkinek, nemcsak vásárlóknak, hanem érdeklődőknek is. Ingyenes mosipelus előadásokat is szoktam tartani. Valahogy a szívügyem lett. Az a gondolat fogalmazódott meg bennem egyszer, hogy ha tehetem, akkor én ebben a formában szeretnék valami jót tenni a világunkkal. 😊

Végezetül mit üzensz az anyukáknak, miért válasszák a mosipelust?

Arra, hogy miért válasszák ezt a megoldást, szerintem elég sok szempontot találtak ebben az interjúban. Amit viszont tényleg üzennék, azoknak is, akik már használják a mosipelust, az az, hogy soha egy eldobós pelenka feladása miatt ne legyen bűntudatuk! Az eldobható pelenka régebben (legalábbis az én babakoromban) még luxuscikk volt, amit akkor adtak a babákra, ha elutaztak stb. Én senkit nem szeretnék arra buzdítani, hogy egyáltalán ne használjon eldobható pelenkát. Az egy ugyanolyan szuper megoldás például távollétkor, mint az üveges bébiétel… Én jelenleg egyáltalán nem használok a babámnál egyszer használatos pelust, de amikor ő megszületett 9 hónapja, az első hetekben csak azt használtam. Nekem akkor, abban az élethelyzetben az volt a jó!

A lényeg, hogy ha egyet tudsz érteni az itt említett környezetvédelmi, egészségügyi, és anyagi szempontokkal, akkor mindenképpen vágjál bele! Nagyon sok mosis Facebook csoport létezik, valamint a legtöbb megyében és városban mosiklubok is vannak – ezeken a helyeken mindig megtalálod a legjobb segítséget, ha elakadnál! És ne feledd (az egyik kedvenc mosis „mottóm”): Értük tesszük! 😉

Egy szó, mint száz, nekem nagyon megtetszettek ezek a mosipelusok. Olyannyira, hogy Csillával azóta már közös (limitált) szettet is terveztünk: B Nappy mosipelus + hozzá 4babies kissapka és kistakaró. Hogy miért pont ezt az összeállítást választottuk? Mert itt a nyár, jön a jó idő, és babáink felettébb jól fogják érezni magukat ebben a kis szettben, amiket itt rendelhetsz meg! 😉

Ha többet szeretnél megtudni a mosipelusokról, kérdezd bátran Bosits-Horváth Csillát! Facebook: Facebook: B Nappy – design pelus a babádnak, E-mail: bnappydesign@gmail.com

 

 

 

Ha nem szeretnél lemaradni további...

  • anya-baba történetekről,
  • szülői tippekről és hasznos tudnivalókról,
  • családi kirándulás tippekről,
  • a babadivat legújabb trendjeiről, akkor

Iratkozz fel hírlevelünkre, és zsebelj be további 10% kedvezményt! ;)

Vásárolj legalább 30.000 Ft  értékben és rendelésedet INGYEN kiszállítjuk!