Nyári melegben mit adjak a babára?

Gyorsan változó babánk

Mire egy évszakba belerázódunk, hogy mit is adjunk a babára, rögtön jön a következő! Kitapasztaljuk, hogy miben jó aludni, mibe visszük sétálni, miben legyen otthon, vagy a szabadban, aztán fel (vagy le) megy a hőmérséklet 10-20°-kal, és sutba vághatjuk a tudományunkat. Ráadásul, ahogy a babák nőnek, megváltozik a hő-háztartásuk, így valószínűleg, ami tavasszal megfelelő gyakorlat volt, az ősszel már nem biztos, hogy jó lesz.

Öltöztetés nyáron

Itt a meleg, a hőség, ami talán nagyobb kihívás egy anyukának a babaöltöztetésben. Valójában sokkal nagyobb, mint a hideg. Legalábbis nekem mindig nagyobb fejtörést okozott, hiszen hidegben feladunk még egy-két réteget, de nagy melegben gyorsan eljutunk oda, hogy már nincs mit levenni a babáról. 🙂

A túlöltöztetés ugyanúgy rossz a babának, mint az alul-öltöztetés. A meleg-kiütés intő jel, hogy a babának melege van. Ilyenkor mindenképpen ajánlatos egy rétegtől megszabadulni. Én mindig a babák tarkójánál “ellenőriztem” a gyerek hőjét! Ha nagyon meleg, esetleg izzadt, nyirkos a bőre; nem kérdés, hogy melege van. Ekkor bizony meg kell szabadulni a rétegektől, és alváshoz is jól szellőző ruhadarabokat érdemes használni. Az első 8-12 hónapban a praktikus iránymutatás szerint plusz egy réteg legyen a babán, mint egy átlagos felnőttön. Ami fontos, hogy pici babára még nyáron is adjunk egy könnyű nyári kis sapkát. Nemcsak  a nap miatt, hanem mert a babák a nagy fejméretükből adódóan rengeteg hőt adnak le a fejbőrükön keresztül, és ráadásul a legtöbbnek alig van haja, ami ezt meggátolná. 8-12 hónapos kor felett ne féljünk nagy melegben kevesebb ruhát adni a babára!

Fontos az anyagválasztás!

Nyári hőségben nagyon fontos, hogy ne használjunk műszál tartalmú ruhákat, hanem csakis organikus (pl. pamut vagy lenvászon) ruhadarabokat  adjunk gyermekünkre. A műszálas ruha alatt a baba beizzad és viszketni fog a bőre, szélsőséges esetben ki is pirosodik. Ezt én is tapasztaltam kisfiamnál. Ezért érdemes MINDIG elolvasni a ruha anyag-összetételét, mert néha nem is gondolnánk, hogy mi mindenben van műszál. Ha 5-10% műszálat olvasunk, amiatt nem kell aggódni, azok az anyagoknak általában csak a “váza” van műszálból, de a baba bőrével már pamut érintekzik. Sokszor előfordult, hogy a ruha puhasága, mintája és nem utolsósorban az ára megfogott, de aztán sajnos gyermekem nem érezte jól magát benne a forró nyári napokon. Sajnos a gyártási költségek folyamatos csökkentésére gyakorolt nyomás miatt számtalan gyártó műszálból vagy műszállal keverve készít olyan termékeket is, mint pl. egy takaróhuzat,vagy hálózsák, ami a nyugodt alvásra egyszerűen alkalmatlan. Nap közben jó ötlet egy nyitott, könnyű organikus lenvászon kisruha, mely szellőzik és nagyon kényelmes lesz a picinek. De nálunk gyakori, hogy csak a magas faktorszámú naptej és egy pelenka “öltözteti” a gyerekeket! Ha szereted a lent, ajánlom könnyed nyári overálunkat illetve kertésznadrágjainkat. 9 hónapos kortól egészen 3 éves korig varrjuk ezeket a roppant jól kihasználható fazonokat.

Fontos a sok folyadék!

A ruházat mellett mindig gondoskodjunk a baba megfelelő folyadékpótlásáról. Van, aki azt tanácsolja, hogy nyáron még az anyatejes babákat is meg kell kínálni kiegészítésként vízzel, vagy többször anyatejjel. Az biztos, hogy a felforralt, visszahűtött víz tökéletes, szerintem felesleges babavízből kartonszám bevásárolni. (Csak a pénzed megy, ráadásul hozzáteszel a világ szemétkupacaihoz is egy kicsit.)

Hogyan szellőztessünk nyáron?

Nyáron még nagy kérdés a szellőztetés, a ventilátor és a klíma használata a babák esetében. Szellőztetésről az a véleményem, hogy minél többet, de természetesen ne nappal! Akkor még bukóra se hagyd nyitva az ablakot, amikor tódul be a ~30°-os levegő! A sötétítés megakadályozza a nap sugarainak bejutását. Mi a nagy melegben reggel kb. fél7ig kitárunk mindent, aztán utána a házat elhagyva mindent bezárunk és sötétbe borul az otthonunk, egy minimális fényt engedünk csak be. Aztán estétől hajnalig újra mindent kinyitunk, hogy a hűvösebb levegő áradjon be a szobákba. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek késő esténként kattog az agya, hogy: Meddig hagyjam kitárva a gyerekeknél az ablakot? Vajon hajlani 4-kor már nem fog-e fázni? Egyáltalán elég-e rá ez a vékony ruha? Az biztos, hogy a babára nem jó, ha direktben megy a friss levegő, könnyen megfázhat. Mi legtöbb esetben leengedett redőnnyel hagyjuk nyitva az ablakot a gyerekszobákban. A ventilátornak én semmi értelmét nem látom. Egy ventilátor valójában nem hűti a levegőt, hanem az általa gerjesztett huzat csökkenti a hőérzetet, de csak ha rád fúj. Próbáld ki! A babára viszont nem ajánlom direktben fújni a levegőt, mert szem- és fülgyulladást okozhat, vagy csak egyszerűen megfázik. Ha meg nem rá irányítod, nem fog érezni belőle semmit, viszont a port és a polleneket remekül kavarja (ha van).

Klímázd a szomszéd helyiségeket

A klímától mindig is féltem (nekünk nincs is), de nyaraláskor előfordult, hogy kénytelenek voltunk bekapcsolni. A babaszobában semmiképpen nem használnám. Mi a szomszéd helyiséget klímáztuk be, és nyitva hagytuk az ajtót, számomra ez volt a megnyugtató, és érezhető is volt. A megfelelő ruházat kiválasztása, a kellő mennyiségű folyadékpótlás, este a szellőztetés, valamint nagy séták az igazán árnyas fák alatt mind-mind hozzátesznek ahhoz, hogy kellemes nyári napjaink legyenek babáinkkal! Szép nyarat kívánok nektek!

Lenkényelmesebb kertésznadrág