fbpx

Nyári melegben mit adjak a babára?

Mire egy évszakba belerázódunk, hogy mit is adjunk a babára, rögtön jön a következő! Kitapasztaljuk, hogy miben jó aludni, mibe visszük sétálni, miben legyen otthon, vagy a szabadban, aztán fel (vagy le) megy a hőmérséklet 10-20°-kal, és sutba vághatjuk a tudományunkat. Ráadásul, ahogy a babák nőnek, megváltozik a hő-háztartásuk, így valószínűleg, ami tavasszal megfelelő gyakorlat volt, az ősszel már nem biztos, hogy megfelelő lesz.

Itt a meleg, a hőség, ami talán nagyobb kihívás egy anyukának a babaöltöztetésben. Valójában sokkal nagyobb, mint a hideg. Legalábbis nekem mindig nagyobb fejtörést okozott, hiszen hidegben feladunk még egy-két réteget, de nagy melegben gyorsan eljutunk oda, hogy már nincs mit levenni a babáról. 🙂

A túlöltöztetés ugyanúgy rossz a babának, mint az alul-öltöztetés. A meleg-kiütés intő jel, hogy a babának melege van. Ilyenkor mindenképpen ajánlatos egy rétegtől megszabadulni. Én mindig a babák tarkójánál “ellenőriztem” a gyerek hőjét! Ha nagyon meleg, esetleg izzadt, nyirkos a bőre; nem kérdés, hogy melege van. Ekkor bizony meg kell szabadulni a rétegektől, és alváshoz is jól szellőző ruhadarabokat érdemes használni.

Az első 8-12 hónapban a praktikus iránymutatás szerint plusz egy réteg réteg legyen a babán, mint egy átlagos felnőttön. Ami fontos, hogy pici babára még nyáron is adjunk egy könnyű nyári kis sapkát. Nemcsak  a nap miatt, hanem mert a babák a nagy fejméretükből adódóan rengeteg hőt adnak le a fejbőrükön keresztül, és ráadásul a legtöbbnek alig van haja, ami ezt meggátolná. 8-12 hónapos kor felett ne féljünk nagy melegben kevesebb ruhát adni a babára!

Nyári hőségben nagyon fontos, hogy ne használjunk műszál tartalmú ruhákat, hanem csakis organikus (pl. 100% pamut vagy lenvászon) ruhadarabokat  adjunk gyermekünkre. A műszálas ruha alatt a baba beizzad és viszketni fog a bőre, szélsőséges esetben ki is pirosodik. Ezt én is tapasztaltam kisfiamnál. Ezért érdemes MINDIG elolvasni a ruha anyag-összetételét, mert néha nem is gondolnánk, hogy mi mindenben van műszál. Sokszor előfordult, hogy a ruha puhasága, mintája és nem utolsósorban az ára megfogott, de aztán sajnos gyermekem nem érezte jól magát benne a forró nyári napokon. Sajnos a gyártási költségek folyamatos csökkentésére gyakorolt nyomás miatt számtalan gyártó műszálból vagy műszállal keverve készít olyan termékeket is, mint pl. egy takaróhuzat,vagy hálózsák, ami a nyugodt alvásra egyszerűen alkalmatlan.

Nap közben jó ötlet egy nyitott, könnyű organikus lenvászon kisruha, mely szellőzik és nagyon kényelmes lesz a picinek. De nálunk gyakori, hogy csak a magas faktorszámú naptej és egy pelenka “öltözteti” a gyerekeket!

A ruházat mellett mindig gondoskodjunk a baba megfelelő folyadékpótlásáról. Van, aki azt tanácsolja, hogy nyáron még az anyatejes babákat is meg kell kínálni kiegészítésként vízzel, vagy többször anyatejjel. Az biztos, hogy a felforralt, visszahűtött víz tökéletes, szerintem felesleges babavízből kartonszám bevásárolni. (Csak a pénzed megy, ráadásul hozzáteszel a világ szemétkupacaihoz is egy kicsit; amúgy az olyan jellegű tapasztalataimról, hogy milyen – valójában teljesen felesleges – termékeket tukmálnak a gyártók, egy következő blogban írok majd …) Persze jó a palackozott babavíz is, ha mondjuk úton vagytok…

Nyáron még nagy kérdés a szellőztetés, a ventilátor és a klíma használata a babák esetében. Szellőztetésről az a véleményem, hogy minél többet, de ne nappal még bukóra se hagyd nyitva az ablakot, amikor tódul be a ~30°-os levegő! A sötétítés pedig megakadályozza a nap sugarainak bejutását. Estétől hajnalig viszont nagyon fontos, hogy a hűvösebb levegő áradhasson be a házba. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek késő esténként kattog az agya, hogy: Meddig hagyjam kitárva a gyerekeknél az ablakot? Vajon hajlani 4-kor már nem fog-e fázni? Egyáltalán elég-e rá ez a vékony ruha? Az biztos, hogy a babára nem jó, ha direktben megy a friss levegő, könnyen megfázhat. Mi legtöbb esetben leengedett redőnnyel nyitva hagyjuk az ablakot a gyerekszobákban. A ventilátornak én semmi értelmét nem látom. Egy ventilátor valójában nem hűti a levegőt, hanem az általa gerjesztett huzat csökkenti a hőérzetet, de csak ha rád fúj. Próbáld ki! A babára viszont nem szabad direktben, mert megfázik, ha meg nem rá irányítod, nem fog érezni belőle semmit, viszont a port és a polleneket remekül kavarja (ha van). A klímától mindig is féltem (nekünk nincs is), de nyaraláskor előfordult, hogy kénytelenek voltunk bekapcsolni. A babaszobában semmiképpen nem ajánlom. Mi a szomszéd helyiséget klímáztuk be, és nyitva hagytuk az ajtót, számomra ez volt a megnyugtató, és érezhető is volt.

A megfelelő ruházat kiválasztása, a kellő mennyiségű folyadékpótlás, este a szellőztetés, valamint nagy séták az árnyas fák alatt mind-mind hozzátesznek, hogy kellemes napjaink legyenek babáinkkal! Szép nyarat kívánok nektek is!

Ha nem szeretnél lemaradni további...

  • anya-baba történetekről,
  • szülői tippekről és hasznos tudnivalókról,
  • családi kirándulás tippekről,
  • a babadivat legújabb trendjeiről, akkor

Iratkozz fel hírlevelünkre, és zsebelj be további 10% kedvezményt! ;)

Vásárolj legalább 30.000 Ft  értékben és rendelésedet INGYEN kiszállítjuk!