Milyen játékot válasszak gyermekemnek, avagy egy négy gyermekes anyuka tapasztalatai…

Gondolom bizonytalan vagy, milyen játékot válassz gyermekednek ezért tévedtél erre a blogra.?

Négy kis lurkó révén szereztem némi tapasztalatot a játékválasztás terén (is), és szeretném ezt most megosztani veled, hogy ne kelljen neked is megélned azokat cikis helyzeteket, amikben nekem párszor részem volt.

Egy játék több, mint egy játék!

Először is gondoltad volna, hogy a játék „több, mint játék”?

Hallottál már arról, hogy játszva tanulni a legjobb? Nos, ez valóban így van. A „játék” a gyerekünknek nem egyszerű időtöltés, hanem egy nagyon fontos tevékenység a fejlődéséhez.

Hiszen játszva tanul. Megtanulja a fizika alaptörvényeit, fejleszti finommotorikus képességet, a közös játék során pedig fejlődik a szociális érzéke.

Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő korban megfelelő játékokat adjunk nekik.

Milyen az ideális játék?

Magam is sokszor bajban voltam, hogy mit is vegyek nekik, minek örül, mivel fog jól játszani? Olyan kérdések kavarogtak bennem, hogy nem túl kicsi még ehhez? Nem tartja túl babásnak? Ezer kérdés cikázott, és cikáz a fejemben mai napig, amíg állok tanácstalanul a játékbolt polcai előtt.

De lássuk, akkor milyen tapasztalatokat gyűjtöttem a különböző életkori szakaszokról, és mi is a jellemzője az egyes korszakoknak játszás szempontjából…

Ideális játékok babakorban – ~1 éves korig

Itt a babánk még csak ismerkedik a világgal. Egy jó játék színes, csörög-zörög, esetleg zenél. És főleg BIZTONSÁGOS.

Babánk minden a szájába vesz, harapdál, dobál, egyáltalán nem bánik finoman a játékkal.

Persze a legjobb játék a házkulcs, autókulcs, és távirányító. Nincs is finomabb, mint ezeket csócsálni! Csakhogy a sok nyál ezeknek a dolgoknak nem tesz jót, és az ezekből kioldódó anyagok sem tesznek jót babánknak.

Mindent meg kell kóstolni, nem?

Mivel mindent a szájába vesz és képes hosszasan nyammogni rajta, ezért fontos, hogy a játékból a nyál hatására ne oldódjon ki semmi ártalmas, ne tudjon róla apró darabokat leharapni, vagy letörni. Ezt persze nem kell nekünk megállapítanunk, erre kapunk egy segítséget…

Csakis CE jelölésű játékot vegyünk, mert ezt a jelölést olyan játék kapja meg, amely átment a legszigorúbb teszteken is. Igazából az Európai Unióban nem is szabad CE jelölés nélküli játékot forgalmazni, de egy-egy vásári forgatagban találkoztam már olyan játékkal, amin ez nem volt rajta.

Én is vásároltam kézműves csörgőt például, de itt nekem kellett megítélnem, hogy biztonságos-e az a játék. Ez azért kockázatos mezsgye.

Ebben a korban még nem kell a „sok elemből álló játék”, nem kell a formabeillesztő, toronyépítő játék. Elég a csörgő, a kiságyra, vagy a babakocsi rögzített téphető, püffölhető csörömpölő „izé”. Jó a labda, a csörgő plüss, stb…

Ami nagyon hasznos, az egy szuper játszószőnyeg! Legyen rajta gyűrhető „recsegő”, dudáló „püffölő”, és téphető fityegő…

Ideális játékok tipegő korban – 1-2 éves korig

Ez az a kor, amikor babánk már „csinál” is valamit. Eljött a fejlesztő játékok korszaka. Ők már tudnak adni bizonyos feladatokat babánknak, és az anya-baba vagy éppen apa-baba kommunikáció is egy új szintet tud lépni, ahogy tanítgatjuk gyermekünknek, hogy mit is csináljon játékkal. Elkezdődik a funkcionális tanítás, azaz az eszközhasználat tanításának a korszaka!

Nagyon jók a formabeillesztő játékok, ahol dínókat, gombát, stb kell beilleszteni a helyére. Nekem nagyon sokat játszottak ezekkel a gyermekeim és imádták. Van nálunk dínós és erdős formabeillesztő játékok is, amiket nagyon tudok ajánlani.

Szintén nagyon jók a toronyépítő dobozok. Ez valójában egy multifunkciós játék, hiszen gyermekünk megéli a „nagy torony” megépítésének élményét, megtanulja a méreteket, a kisebb és nagyobb jelentését. Aztán a tornyot el lehet dönteni! Gyermekünk nagy zörejjel rombol, és ránéz anyára, ahogy a robajtól halálra rémült. Megtapasztalta, milyen nagy hatással tud lenni másokra. Aztán el is lehet egymásba tűntetni őket – sok dobozból egy doboz lett. „Nézd, Anya! Varázsoltam!”

A tornyot megépíteni, majd ledönteni a legjobb móka a világon!

Nekem mindegyik gyermekem imádta a húzogatós játékokat, azaz egy kutyus, vagy egy cica, amin zsinór van és lehet húzni magukkal.

ideális játékok a “dackorszakban” – 2-3 éves korig

Ez a jó korszak a plüssöknek. A plüssök lesznek a kis barátok, akikkel lehet aludni, lehet hozni vinni, lehet ugyanazt tenni vele, mint anya ővele, etetni, lefektetni, stb…

Három éves korban már bőven utánozzák a felnőtteket. A lányok kis babakocsiban tolják a „kistesót”, főzőcskézőset játszanak. A fiúk pedig… hát nálam mondjuk ugyanazt játszották, mint nővérük. Persze ezekhez is megfelelő játékokat kell választani. Itt nagyon jó a főzőkészlet, teáskészlet, orvosi táska, hiszen lassan beköszönt a szerepjátékok korszaka.

Itt már van jobban erejük a kicsiknek ezért figyelni kell, hogy masszív legyen a játék. A műanyag játékokkal párszor pórul jártam. Gyengék voltak, könnyen törtek, hamar elromlottak. Valamivel olcsóbbak voltak, de a végén drágábbak lettek, mert ki kellett dobni, és utána vettük meg a jobbat. Ezért bármily csábító, szerintem nem szabad olcsó kacatot venni.

Jók-e a kormegjelölések?

Még egy fontos tapasztalat: szerintem sokszor a kormegjelölés tágabb, minthogy valójában mekkora korú gyereknek való az a játék. Pl. 2-5 év az én tapasztalatom szerint inkább 3-4 év; a 4-8 év inkább 5-6, stb… Hagyatkozz jobban arra, ahogy a gyermekedet ismered, mint a gyártói ajánlásokra!

Egy játék legyen masszív!

Ami ebben a korban az én fiaimnak bejött, az a kisautók. De csakis a strapabíró darabok jöhetnek szóba, hiszen nem bánnak velük finoman. Dobják és törik őket, rálépnek, kiviszik a homokozóba, stb… Olyan autó kell, ami masszív, könnyen tisztítható, nincsenek benne „zegzugok”, ugyanis ebben a korban még nem kell, hogy hasonlítson az autó az igazira.

Szívből ajánlom az Egmont Toys autóit – ezeket aztán lehet nyúzni, masszívak és biztonságosak.

A kamion mindig nagy sláger!

A kamion, ami kisautókat szállít nagy befutó volt, ezt egyszerűen imádták a fiúk. Fel lehet rá járni az autókkal, lejárni, előzgetni – no meg jól összeveszni rajta! ?

Szintén ebben a korban nagyon bejött nekünk az egyensúlyozós játék. Kis hengereket kell felhelyezni a süni tüskéire, és versenyezni, hogy kinél billen le. Itt már be lehet vezetni a „társasozás” élményét is.

Ezeket mind megtalálhatjátok a 4babies bababoltban, vagy a 4babiesonline.com webshopjában.

Tippek, hogy ne szaladj bele azokba a hibákba, mint én!

Most, hogy átvettük a korszakokat, lássunk pát általános tippet játékrendeléshez, amivel én kegyetlenül ráfáztam, és azért mesélem el, hogy tanulj te tanulni tudj az én hibáimból…

  1. Időben, de ne túl korán rendeld meg a játékot! A boltok/webshopok kínálata véges, ahogy a miénk is – ha nem akarsz a maradékból válogatni, rendelj időben!
  2. Rendeld annyival előbb, hogy legyen időd visszaküldeni és cserélni! Az ikreknek rendeltünk két egyforma műanyag hím oroszlánt – erre kaptunk egy hímet és egy nőstényt. Az ikrek, ha nem ugyanazt kapják, összevesznek rajta! Reklamáltam, mire írták, hogy azért így küldték, mert csak egy hím volt készleten, és nincs több. Na indulás a boltokba ugyanolyant keresni. Szóval legyen időd javítani a rendelést!
  3. Gyorsan változhat, hogy mi a sláger! Nagyobb korban, amikor már rajonganak ezért-azért, előfordulhat, hogy ha túl korán rendeled az ajándékot, mire eljön az ünnep, már nem érdekli a téma. Bizony, lehet, hogy egyik nap még minden mondjuk a Jégvarázsról szól, másnap pedig már csak a főzőcskézés a sláger. Egyik nap pókember, másik nap római gladiátor, stb, stb…
    1. Férjemnek van erre egy jó taktikája, a „tudatos igényteremtés”, azaz beszerzed a játékot, majd olyan mesét, filmet, stb mutatsz neki, ami ahhoz kapcsolódik. Például a fiúk karácsonyra kaptak nagy dínókat és játékkatonákat terepjárókkal. Karácsony előtt megnézhették a Jurassic Park mesét, és a „Jézuska” tökéletes ajándékot hozott. Az ünnepek alatt „nem voltak” gyerekek, mert egész nap ment a dínózás. Szóval ezt a „trükköt” nagyon tudom ajánlani.
  4. A rendelt terméket mikor megérkezik mindig nyisd ki és nézd meg, hogy minden rendben van-e vele! Emlékszem, egyszer rendeltünk egy – márkáját nem írom, de nagy márka – terepjáró autót, amihez volt egy utánfutó, és azon egy motor. Az egyik kisfiam meg volt érte őrülve, és ezt kapta karácsonyra. Eredeti, gyári csomagolás volt, és kibontás után kiderült, hogy hiányzott belőle a motor. Sírt szegényem, én meg mérgelődtem. Persze küldtek egy motort, miután reklamáltam, de akkor is… Szóval csekkold a csomagot!
  5. Ikreknek kicsi korban ugyanazt kell venni! Ha nem ugyanazt kapják, akkor kitör a balhé és elrontja akár a szentestét is. Így van két T-rex-ünk, két ugyanolyan dínó plüss, két ugyanolyan Monster autó, stb… Hülyeségnek tartom, de ez van. Így nyugi van.
  6. Ha lehet, fogdos meg, nyomogasd meg a játékot! Hányszor, de hányszor megtörtént már, hogy még aznap valami eltört a játékban. Férjem már remekül javít futóművet dróttal és ragasztószalaggal, vagy játékbaba elszakadt drótját összeforrasztani – miközben kisfiam vagy kislányom száját harapdálva figyeli őt, mintha csak egy orvost figyelme, aki a szerelmét műtené.
  7. Végezetül óvakodj a sok elemből álló játéktól! A gyártók sokszor büszkén hirdetik, hogy milyen sok elemből áll a játék. Ilyenkor arra gondolok, hogy a játék tervezőinek még sosem kellett hólapáttal félretolni a szobában a sok kacatot, hogy közlekedni lehessen. Nekem nem jött be a rengeteg elemből álló játék, mert végtelen sokat kellett elpakoláskor összeszedni, mindig összekeveredtek a különböző játékok alkatrészei, stb… Szóval óvatosan a sok elemből álló játékokkal, nem mindig az a jó.

Hirtelen ezek jutnak eszembe a játékvásárlás kapcsán, amit immár 10 év alatt szereztem, remélem tudtam segíteni neked!

A 4babies-nél csak olyan játékokat fogsz találni, amit szívből ajánlok, mert jó, mert minőségi, és mert szívesen fog vele játszani gyermeked. Nézegesd meg őket!

Köszönöm, hogy elolvastad a blogomat, remélem segítségedre lesznek az itt olvasottak!

Jó játékválogatást kívánok!