fbpx

Hálózsákok hálójában, avagy mit is adjak a babára éjszaka?

Egyre többen kerestek fel azzal a kérdéssel, hogy milyen hálózsákot válasszanak babájuknak? Melyik fazon a praktikus; mikor, melyik vastagságra van szükség…? Igyekeztem Nektek összegyűjteni a tapasztalataimat…

Mikor első gyermekemmel hazakerültem a kórházból, a fő kérdésem az volt, hogyan kell jól öltöztetni a babát? Különösen alváshoz- miben aludjon, hogyan aludjon? Azt olvastam, hogy a babák a napjuk nagy részét átalusszák. Nagyon bíztam benne, hogy így lesz! 😊

Most már… 4 gyermek és 7 évnyi éjszakai pelenkázás után azt hiszem, meg tudom ítélni, mi a tökéletes szerkó éjszakára! 😉

A lényeg, hogy sikerült minden életkorban megtalálnom a legjobb megoldást, bár került némi kísérletezésbe…

Az első felismerésem az volt, hogy ösztönösen az évszaknak megfelelően akartam öltöztetni a babámat éjszakára. Mint minden anya, én is nagyon aggódtam, hogy megfázik a babám éjszaka, ám rájöttem, hogy nem a szobát kell túlfűteni, hanem az öltözéket kell helyesen eltalálni!

Most pedig lássuk a különböző életkorok sajátosságait az én tapasztalataim szerint…

Megszületéstől kb. három hónapos korig…

Ilyenkor a babák nem igazán mocorognak (Áldott, szép idők…! 😊 ) Vagyis ahogy letesszük őket aludni, úgy maradnak. Ebben az időszakban még nem fontos a hálózsák, ugyanis a takaró alól nem igazán mozdulnak el a babák. Szerintem a legfontosabb az olyan öltözék megtalálása, amiben az éjszakai pelenkacsere a lehető leggyorsabb tud lenni. Hiszen minden vágyunk az, hogy minél hamarabb ágyba kerülhessünk mi is! 😉

“Fürge Pelus” Hálózsák – alsó gumis zárásának köszönhetően pikk-pakk pelust cserélhetünk

Annyit, de annyit pelenkáztam éjszakákon át…7 éven keresztül! És higgyétek el nekem, nincs annál rosszabb, mint a „végigpatentos” hálózsák vagy rugdalózó. Éjszakai félhomályban kínlódni a rengeteg patenttal, majd az utolsónál rájössz, hogy elgomboltad, és kezdheted elölről… isteni! … Soha ne használj patentos hálózsákot, én azt mondom! Akkor már inkább a cipzáras, de ha igazán tuti hálózsákot akarsz, akkor válaszd a 4BABIES „Fürge Pelus” hálózsákunkat.

A 4BABIES Fürge Pelus hálózsákot egyszerűen feltolod, kicseréled a pelust és lehúzod. Nagyon anyabarát! 😊 Nézd meg a róla készült videót itt.

Emellett, ha szeretnél egy tökéletes ágynemű garnitúrát választani, akkor szívből ajánlom a 4BABIES ágyneműket, amelyek mind első osztályú európai pamutvásznakból készültek. Méretük ideális már újszülött kortól egészen három éves korig, ugyanis a 65x90cm-es takaró alatt nem veszik el egy újszülött sem, és az én kisovis ikreim is a mai napig ezzel takaróznak.

No, ami még nagyon fontos: a SZUNDIKENDŐ! Minden kisbabának szüksége van egy ölelő társra, akivel könnyebb álomba szenderülni, aki éjjel őrzi álmát, aki ott van, amikor felébred, aki megvigasztalja, ha szomorú, aki nem veszi zokon, ha piszkálják. Így született meg 4BABIES “Fáni” szundikendőnk. Csakúgy árad belőle a puhaság és a vidámság. Fáni garantáltan a legjobb barátja lesz kisbabádnak.

Három hónapos kortól a felállásig…

3 hónapos kor után a babák “bejárják” az egész kiságyat 🙂

Ez a mocorgós korszak, amikor elkezdenek pörögni, forogni egyre jobban, egyre intenzívebben.

Éjszaka „bejárják” az egész ágyat, és bizony nálunk az is előfordult, hogy beszorult a lába a kiságy rácsába. Ekkor már nem maradnak meg a takaró alatt, így tényleg eljött a hálózsákok korszaka. Kellemes tapintású, pihe-puha, lehetőleg 100% pamut hálózsákokra esküszöm.

Sajnos kapható a bababoltokban műszálas hálózsák és babaágynemű is. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! Műszállal nagyon finom, puha tapintású, selymes anyagot lehet készíteni, ami első érzetre igazán prémium minőségnek tűnhet. Gyakorlatlan anyukaként én is megvettem anno a pihe puha hálózsákot Vili fiamnak, és nem értettem miért nem bírja elviselni, és miért izzad benne éjszaka. Tehát mindig nézzük meg az anyagösszetételt! A műszál nem szellőzik, nem nyeli el a nedvességet és egyáltalán nem komfortos.

Térjünk ki egy kicsit a rétegekre…

Van egyrétegű és kétrétegű hálózsák. Amennyiben a szoba hőfoka általában éjszaka 23°C-nál alacsonyabb, én a kétrétegű hálózsákot javaslom. Alá elég egy hosszú ujjú body és esetleg egy kisnadrág. Hűvösebb szobában elkel még egy rövid ujjú póló a body fölé.

Jelek, amik arra utalnak, hogy a baba fázik: többször megébred éjszaka és nagyon sokat pisil, reggelre átázottan ébred a kicsi.

„Jár a baba, jár…”

A tipegő hálózsák nem csak alváshoz, de lefekvés előtti, vagy felkelés utáni játékhoz is ideális viselet.

Drága, kicsi Jankánk, első babánk… Onnan tudtuk meg, hogy felállt a kiságyban, hogy hallottunk egy nagy koppanást, majd elkezdett sírni. Elbotlott a hálózsákban, elesett és beverte a buksiját. Ha a babád már feláll, rögtön váltsatok tipegő hálózsákra! Ez egy kellemes és praktikus viselet. A 4BABIES tipegő zsákokat kétféle béléssel és egy rétegben is készítjük. Egy rétegben a meleg, nyári estékre ajánlom őket, valamint vastag pamuttal átmeneti időben, és pihe-puha bébiplüssel a hideg éjszakákra. Persze szeretném újra hangsúlyozni – a szoba hőmérsékletéhez válassz vastagságot! Ha a szobában 20-22 fok van, akkor a vastag pamut bélést ajánlom, 22-25 fok esetén a pihe-puha bébiplüss bélést, ha pedig igazán meleg van, elég az egyrétegű tipegőzsák is. A 4BABIES tipegő zsákok szabásuknak köszönhetően hosszú időn át használhatóak, a mi gyermekeink például egy méretet egy éven át hordtak.

Remélem, ráleltetek jó pár hasznos és praktikus ötletre. Hosszú, nyugodt éjszakákat kívánok nektek! Hiszen nincs is szebb egy szépen alvó babánál és egy kipihent anyukánál. 😊

Ha pedig át nem aludt éjszakákkal küzdetek, olvassátok el „Éjszakai jelentés” című cikkemet, amelyben egy nekem bevált altatási módszert írok le. Nálunk gyökeresen megváltoztatta iker gyermekeim alvását, természetesen jó irányba.

 

 

 

Ha nem szeretnél lemaradni további...

  • anya-baba történetekről,
  • szülői tippekről és hasznos tudnivalókról,
  • családi kirándulás tippekről,
  • a babadivat legújabb trendjeiről, akkor

Iratkozz fel hírlevelünkre, és zsebelj be további 10% kedvezményt! ;)

Vásárolj legalább 20.000 Ft  értékben és rendelésedet INGYEN kiszállítjuk!