fbpx

A lányok tényleg félősebbek és a fiúk tényleg bátrabbak?

Kislányommal az iskolaválasztás küszöbén vagyunk. Nagyon fontos esemény az ember életében, hogy hol is kezdi meg tanulmányait, hogy milyen hatások érik először az iskolapadban…

Jó lesz-e a tanítónéni, megszeretteti-e a tanulást a gyerekkel? Mennyire figyelnek a gyerekre és milyen nevelést kap? Aztán elgondolkodtam, hogy egyáltalán hogyan és mire neveljük gyerekeinket? Máshogy és másra neveljük-e a fiainkat és a lányainkat? Egyenlő esélyekkel indul-e egy kislány és egy kisfiú? Természetesen érzem, hogy nem. És egyértelmű, hogy nem ugyanarra neveljük őket. Csak eddig nem tudtam megfogalmazni, hogy mi is igazán a különbség…

A minap belebotlottam egy nagyon érdekes videóba. Egy amerikai jogász-politikus hölgy, aki ráadásul egy olyan tech céget alapított, ahol gyerekeket tanítanak programozni beszél a témáról: miért teljesítenek a lányok „gyengébben” a fiúknál olyan területeken, ahol a kreativitás, a próbálkozás és a merészség a fontos. Ilyen például a programozás.

Üzenete szerint míg a lányokat tökéletességre, addig a fiúkat merészségre neveljük! A lányoknak azt tanítjuk, hogy üljenek egyenesen, egyenek szépen, mosolyogjanak csukott szájjal, nézzék át jól a feladatokat, nehogy hiba legyen benne, írjanak szépen stb.

A fiúkkal tényleg kicsit máshogy viselkedünk? Arra sarkaljuk őket, hogy próbálkozzanak, ne féljenek, nem baj, ha nem sikerül rögtön? Nálunk is így van ez?

Néha hallom az apjukat, mikor a fiúkkal játszik: „Próbáld újra!…Menni fog, csak rajta!…Nem vagy olyan magasan!…Ne félj, nem fogsz leesni!….(tompa puffanás)…..BASSZUS!!!… Anyaaa!!! Hozzál jeget, meg sebtapaszt!!!” ?

…És ez szépen lassan beleivódik a gondolkodásukba. A lányok biztosra akarnak menni, csak tökéletes feladatmegoldást fogadnak el saját maguktól, és ennek az az ára, hogy valójában lassabban haladnak, vagy csak úgy tűnik. Míg a fiúk hozzászoknak a kockázatvállaláshoz. Ejtenek hibákat, de haladnak. Előbb mutatnak eredményt, részeredményt, még ha az nem is tökéletes.

De mit hoz a jövő? Folyton azt hallom: „gyorsan változó világ”, „élethosszig tartó tanulás”, meg hogy „a siker/túlélés záloga a változásra való képesség”, stb… Ha ez így van, akkor fontos lesz a merészség, a próbálkozás, a kísérletezés és a kockáztatás!

Gyermekeinknek egyre kevesebb tudást tudunk átadni, mert afelett eljár az idő. Egyszerűen nem vagy korlátozottan tudják majd őket alkalmazni. Pl. mi még könyvből tanultunk és könyvtárba jártunk, ők…nem is tudom, hogy fognak tanulni. De nem úgy, ahogy mi, az biztos.

Tényleg a lányokat a tökéletességre (vagy annak mutatására) neveljük és ezzel kiöljük belőlük a merészséget, a próbálkozást, a kockázatvállalást? Ha igen, változtatni kell!

Nézzétek meg a videót, érdekes! (Feliratot kapcsold be és állítsd magyarra! ? )

 

Ha nem szeretnél lemaradni további...

  • anya-baba történetekről,
  • szülői tippekről és hasznos tudnivalókról,
  • családi kirándulás tippekről,
  • a babadivat legújabb trendjeiről, akkor

Iratkozz fel hírlevelünkre, és zsebelj be további 10% kedvezményt! ;)

Vásárolj legalább 30.000 Ft  értékben és rendelésedet INGYEN kiszállítjuk!