fbpx

A kulisszák mögött: így készülnek a 4babies termékek

Érdekel, hogyan is készülnek a 4babies kollekciók? Hogy is dolgozunk MI?

Lássuk, mi van a kulisszák mögött!…

A legnehezebb és egyben legizgalmasabb rész a ruha- és kollekciótervezésben az, hogy egy soha véget nem érő folyamatról van szó. Itt nincs olyan, hogy készen vagy és hátradőlsz. Jön egy újabb évszak, egy ihlet, így soha nem lehet azt mondani, hogy “készen vagyok”.

De honnan is jöhet inspiráció, hogy mi lenne a leginkább menő, leginkább hasznos? Mire van egyáltalán szüksége egy anyának vagy babának? Gyakorló anyaként az utóbbi kérdésre könnyebb a válasz. Csak bemegyek az áruházakba – még esetleg konkrét elképzelésem is van, hogy mit szeretnék – és akkor vagy tudok venni olyan terméket, vagy nem. Ha nem kapok, akkor mindig eldöntöm: megtervezem majd én! Nincs egy “normális” leggings? Majd MI megcsináljuk! Minden csupa műszál? Majd MI készítünk pamutból! …

Az inspiráció a legérdekesebb és leginkább felbecsülhetetlen hosszúságú szakasz. Ihletet meríteni egy beszélgetésből, egy kirándulásból, a természet színpompáiból. De akár a játszótéri délutánból, ahol belém hasít a gondolat, hogy “de jól nézne most ki a gyerek ebben és ebben….” Ha megvan az “ihlet”, megcsinálom a termék látványtervét, és sok mindenkit bevonok. “Megszondázom” az ötleteket – “mit szólsz ehhez és ehhez?” – záporoznak a kérdések. És örülök az őszinte véleményeknek, a kritikáknak, és még jobban a pozitív visszacsatolásoknak: “De jóóóó! – kiált fel harsányan egyik barátnőm – Ha kész lesz, rögtön kérek egy ilyet!” – jön is a rendelés egy még ki sem dolgozott termékre! Na, ebből már mindig tudom, hogy jó úton vagyok!

Aztán jön az elképzeléseknek megfelelő anyagok kiválasztása. Na ez a legnehezebb. Elkezdődik az éjszakába nyúló böngészés a gyártók weboldalain a megfelelő anyagok és minták után. Megnézem a mintát, az anyag-összetételt, a tanúsítványokat, mert csakis Ökotex vagy GOTSY tanúsítású anyagokkal dolgozunk! Ha minden stimmel, ilyenkor jöhet még a hideg zuhany – NINCS. Vagy csak kevés van. Ez a legbosszantóbb, mert ilyenkor kezdődik minden elölről. Mivel még kicsi a vállalkozásunk, nem engedhetjük meg , hogy saját magunknak gyártassunk anyagokat , így a készleten lévők közül válogatunk szerte Európában. Csak európai méteráruval dolgozunk. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból és Hollandiából rendeljük őket. (Én – és lehet, hogy ez “politikailag inkorrekt” – nem szeretnék ázsiai, pakisztáni, stb. anyagokkal dolgozni. Túl sokat mérgelődök az ilyen ruhadarabok miatt anyaként.)

A következő rész a szabásminta optimalizálása, a tökéletes varrási folyamat megtervezése és a design véglegesítése. Nagyon sok egyeztetést, próbákat és lótás-futást igényel, de talán ilyenkor vagyunk a leglelkesebbek! Ez is egy igazán kreatív szakasz. Biztos vannak, akik ezt sokkal jobban csinálják, nekünk – és mivel tökéletesre törekszünk – sok időnk rámegy az első darab elkészítésére, és van, hogy  jó pár mintát megvarrunk, amire elkészül a tökéletes. Aztán egyeztetjük a méretsort, bőséget, mindent, majd elkészülnek az első mintadarabok.  És jönnek az első próbák!!! Hál’ Istennek sok kedves anyuka van a környékünkön és az ismeretségi körben, akik hajlandóak ráadni a babájukra, hogy megnézhessük, hogy is áll a gyerkőcön az a ruha a valóságban. Próba – igazítás – próba- igazítás….. tökéletes!

És hogy ki a csapat? Judit és én! Judit profi varrónő, aki rögtön realitássá varázsolja a vízióimat, megvalósíthatóvá a megvalósíthatatlant. Mindketten több gyermekes anyaként tudjuk mi kell a piciknek, na meg persze az anyukájuknak! 😉

Miután kész a mintadarab, kicsit gyönyörködünk benne. Mindig büszkén mutatom férjemnek: “Nééézd!” – “Klassz, ügyesek vagytok!”- jön általában a válasz. Aztán jöhet a fotózás. Fotóssal, fotósnál műteremben vagy csak itthon, ez teljesen változó. Nagy álmom, hogy majd egyszer sikerül egy teljes kollekciót egyszerre elkészíteni, és szervezni egy “rendes” fotózást gyerekekkel, babákkal, jó hangulatban – hogy minél jobban meg lehessen mutatni, milyen nagyszerű termékek készülnek errefelé.

Ha megvannak a képek, összeszedem a gondolataimat és leírok róla mindent, ami szerintem fontos és feltöltöm a webshopra, ezután már rendelhető is. (Korábban elképzelésem sem volt, hogy mennyi időbe “kerül”, míg összeáll egy termék egy frappáns terméknévvel, egy vonzó termékleírással, és egy tökéletes kép kiválasztásával.) És persze ekkor még senki nem tud az új termék létezéséről, így nincs vége a folyamatnak: meg kell ismertetni Veletek. Jöhet egy FB poszt, egy kép az instára, egy blog vagy egy hirdetés – hogy minél több emberhez eljusson, hogy milyen szép és minőségi babatermékeket készítettünk.

És ekkor ér véget egy kb. 3-4 hónapos történet, mire az ötletből rendelhető termék lesz. Ami ezt megkoronázza, és ami a legnagyobb öröm az a sok kedves üzenet, amit a vásárlóink küldenek nekünk: sokszor egy fénykép egy babáról vagy kisgyermekről, akik a mi termékeinkben mosolyognak: “Köszönjük a csodás szetteket…”, “Élőben sokkal szebb…”, “Bence le sem akarja venni…”, “Alig várom a következő kollekciót…”, stb, stb…

Több, mint egy év telt el indulásunk óta. Sok-sok arcra csaltunk mosolyt, és büszke vagyok rá, hogy már nem egy visszatérő vásárlónk van. Számomra ezek a visszajelzések adják a legtöbb motivációt és erőt ahhoz, hogy újabb és újabb hasznos és örömet szerző 4babies termék tervezésébe kezdjek!
Mi értetek vagyunk!

Üdvözlettel,

Barbi és a 4babies csapata

 

 

 

Ha nem szeretnél lemaradni további...

  • anya-baba történetekről,
  • szülői tippekről és hasznos tudnivalókról,
  • családi kirándulás tippekről,
  • a babadivat legújabb trendjeiről, akkor

Iratkozz fel hírlevelünkre, és zsebelj be további 10% kedvezményt! ;)

Vásárolj legalább 30.000 Ft  értékben és rendelésedet INGYEN kiszállítjuk!